FSOM 2024 Bankontrollanternas utlåtanden

Bankontrollantens utlåtande, fredag

Bankontrollantens utlåtande som PDF (endast på finska)

                      

Detta års FSOMs sprint arrangeras i Terjärv. Terjärvs natursköna, välskötta och idylliska landsbygdstätort ger goda förutsättningar för sprintorientering.
I landsbygdstätorten finns inte flervånings bostads-, affärs- eller kontorsbyggnader och inte heller rutnätsmönstrade planeområden, men banläggarna har lyckats göra krävande banor med de ingredienser som finns i Terjärv: publika byggnader med deras gårdsplaner och trappor, parkaktiga områden samt vägar och gator som följer terrängens former kombinerat med löpning i hård fart ger tillräckligt med orienteringstekniska utmaningar. I banläggningen har man inte använt sig av staket byggda enkom för dessa tävlingar eller andra konstgjorda hinder. Höjdskillnader finns i sprintterrängen rätt rejält sett till att det är en Österbottnisk landsbygstätort, vilket man kan se med egna ögon från tävlingscentralen. Tävlingscentralen med sina publikkontroller erbjuder goda möjligheter att följa de tävlande.
Kartan som Mickel Forsell har ritat har uppdaterats senast en rejäl vecka innan tävlingarna, så växtlighetens inverkan på löpbarheten har beskrivits tidsenligt. Kartan är noggrann och även små detaljer är inritade, men jag skulle inte klassificera den som petnoga: allt som har tagits med på kartan finns också i terrängen. Det är dock en annan sak, vilka föremål en orienterare som löper i hård fart hinner observera.
Det finns rikligt med kontroller i terrängen, så det lönar sig att kontroller koden före man stämplar.
Gränsen mellan tillåtna gula områden och områden med grus samt förbjuden olivgrön tomtmark är ställvis otydlig i terrängen och kräver snitsling för att urskiljas.
I sprintorientering berättar kartan var det är tillåtet och var det är förbjudet att passera. Genom att repetera reglerna, läsa tävlingsdirektiven och kartritarens direktiv samt genom att passera den förbjudna vägen endast på tillåtna ställen, kan man lita på att prestationen godkänns. Det är då bara upp till orienteraren själv, hur högt upp i resultatlistan prestationen räcker.
Sami Löfbacka
Kaustisen Pohjan-Veikot

                      

Bankontrollantens utlåtande, lördag och söndag

Bankontrollantens utlåtande som PDF (endast på finska).


Detta års FSOM i skogsdistanser arrangeras i terräng som onekligen hör till den bästa orienteringsterrängen som finns i Kronoby.
Terrängtypen växlar flera gånger beroende på banornas längder och erbjuder säkert utmaningar även till mera erfarna orienterare, både orienteringstekniskt och fysiskt.
Området är ställvis väldigt stenrikt och i kartläggningen av stenarna har man på kartans olika områden varit tvungen att lite justera kartläggningen till fördel för kartans läsbarhet. De stenar som har betydelse för kontrolltagningen är nog bra med på kartan.
Man avviker från den lokala ”normen” för beskrivning av berg-i-dagen så att grå färg används endast för helt kala berg. Speciellt anmärkningsvärt är, att berg som täcks av lavar samt berg med trädbestånd inte är märkta som berg-i-dagen på kartan. Ifrågavarande områden syns bra även på längre avstånd i skogen som ljusa områden.
Det finns rikligt med kontroller i skogen och ställvis är de även väldigt nära varandra, men på kontrollpunkter som skiljer sig tydligt från varandra. Kontroll av kontrollkoden och noggrannhet i orienteringen är till ära bådadera dagarna.
Bankontrollant
Timo Hongell Kokkolan Suunnistajat