FSOM 2024 Banläggarnas utlåtande

Banläggarnas utlåtande, fredagens sprint

Eftersom vi båda har sprint som vår favoritdistans så var det med glädje vi antog oss uppdraget som banläggare för sprint FSOM 2024. Vi har en tävlingsterräng som lämpar sig väl för distansen och är värdig denna tävling.

Mestadels går banorna på asfalt, en del gräs och väldigt lite grus. Vanliga länkskor lämpar sig bäst. Vi har ett virrvarr med vägar, gräsmattor och parkeringar som erbjuder flera vägvalsalternativ. Många ganska stora hus med tillhörande planteringar gör också vägvalen intressanta. På flera ställen går förbjudna tomter (grönt) ihop med tillåten gräs (gult) så det gäller att följa noggrannt med på kartan så man håller sig på tillåtna områden. Vi har många övervakare vid de förbjudna områdena ute i terrängen.

Den mest trafikerade vägen har övergångsställen som är utmärkta och det är tillåtet att fara över endast vid dessa bemannade ställen. I övrigt följs vanliga trafikregler såsom att man kan korsa en väg varsomhelst men man springer vid sidan av den.

Vi bjuder på banor med många kontroller så det finns en hel del koder att hålla reda på så att allt blir rätt stämplat.

Vi vill bjuda även publiken på en riktig sprint upplevelse och har valt att ha publik- samt mellantidskontroller för alla deltagare i närheten av sportplanen. Publiken får förstås röra sig fritt i hela tävlingsområdet men här ska man låta orienterarna själva göra sina beslut.

Vi önskar er alla, både deltagare och publik, en utsökt härlig orienteringskväll att njuta av vid Heimsjön i Terjärv! 

Banläggarna Heidi Forsström & Sven-Olof Nylund

                      

Banläggarnas utlåtande, Lördagens och Söndagens långdistans och stafett

Välkomna till Hästö. Här har under årens lopp anordnats en del större tävlingar. I slutet av 80-talet ordnades här en granskningstävling. Det som kanske en del av er minns är att på detta område avgjordes medeldistansen i FSOM-99. Kartritningstekniken och skogen på området har ändrats en hel del sedan dessa tider, vilket skapat helt nya möjligheter vid banläggningen.

Terrängen kan delas upp i fyra helt olika områden. Det som ni kommer att kanske njuta mest av är det detaljrika området med sina små höjder där kartläsningstekniken verkligen sätts på prov. Sedan finns det ett flackare område där det under de tre senaste åren har utförts en hel del skogsvårdsarbeten, allt från gallringar till slutavverkningar. På detta område gäller det att tolka kartan för att hitta de snabbaste stråken. Som tredje område finns en liten del med gammal skog där löpbarheten är väldigt bra. Här kommer antagligen farten att stiga till max vilket kan medföra en del problem. Det fjärde partiet är ett väldigt stenigt område som vi har försökt undvika. Det är bara de längsta banorna som får pröva på denna utmaning.

Framkomligheten är för det mesta bra. Nu under högsommaren är förstås gräsväxtligheten som störst, vilket kan sakta ner farten på några områden. Kartritarna har verkligen satsat på att beskrivningen av framkomligheten på de olika områdena skall vara så beskrivande som möjligt. Allt från mörkgrönt till öppna områden.

Banorna har gjorts för att motsvara varje klass’ krav på svårighet och löpbarhet. Som banläggare hoppas vi att vi skall kunna få ge er en fin orienteringsupplevelse under dessa mästerskap och kanske att vi får er att bomma en eller ett par kontroller.

Banläggargruppen